donderdag 2 april 2009

Waar komt de gothic stijl vandaan?

Oorsprong en ontwikkeling
Onafhankelijk van de Britse scene splitste
death rock zich in de late jaren '70 en vroege jaren '80 af van de Amerikaanse punk. Door hun overeenkomende kleding en stijl waren goths en death rockers prima in staat om zich min of meer samen te voegen. De oorsprong van de hedendaagse Gothic-mode kan worden toegeschreven aan bands als Joy Division, Siouxsie and the Banshees, Bauhaus en The Cure. Ook moet hier de punkband The Damned (1977) genoemd worden; de hoofdman Dave Vanian verkleedde zich voor de lol als vampier.
De benaming goth voor een fan van
gothic rock werd pas populair rond 1983. Het gebruik van het woord gothic voor dergelijke muziek en levensstijl is in eerste instantie afgeleid van de Germaanse stammen, de Ostrogoten en de Visigoten. Die stammen waren aartsvijanden van het Romeinse Rijk, en werden door de Romeinen barbaren genoemd.
Tijdens de
Renaissance (is een periode in de Europese geschiedenis, een bloeiperiode van de kunsten en letteren) werden laatmiddeleeuwse bouwstijlen door de mode van die tijd gezien als barbaars en als zodanig ook gotisch genoemd. Gotische architectuur had vaak duistere en intimiderende kenmerken, met afbeeldingen van gargouilles (ook wel waterspuwers) en demonen. Tegen de 18e eeuw waren mensen gefascineerd (zeer geïnteresseerd) door middeleeuwse gothic ruïnes; deze ruïnes werden de perfecte locatie voor fictie van het horror-genre.
De
Gothic literatuur van de vroege 19e eeuw is de hoofdverantwoordelijke voor het feit dat de term gothic bovenal wordt vergeleken met horror, duisternis en het bovennatuurlijke. De eerste Gothic boek verscheen in 1764 en was een fantastische griezelroman, die in de 19e eeuw veel opgang maakte.
Gothic is een moderne wereldwijde
subcultuur die opbloeide in de vroege jaren '80 als een variant van de gothic rockscene, een subgenre van postpunk, en vandaag de dag nog steeds bestaat en alsmaar groter wordt.
Vanaf het midden van de
jaren '90, kreeg de subcultuur weer wat meer leven ingeblazen. Ondertussen zijn er diverse festivals waar allerlei soorten muziekstijlen gedraaid worden zoals bovengenoemde Batcave, Deathrock, cyber (Industrial, Electronic Body Music dus een soort elektrische muziek stijl) en darkwave maar ook wel punk. In latere jaren soms aangevuld met noise (noise is een kunstmuziekstroming die uitstekend wordt gekenschetst door de Engelse naam: noise betekent ruis. Het is vaak moeilijk te beluisteren muziek waarbij wordt gezondigd tegen alle regels die traditioneel in de muziek gelden. Veel geluiden van niet-muzikale bronnen worden gebruikt in noise-muziek) en futurepop.
Aanhangers van deze subcultuur worden Goths genoemd. De taalkundig foute benaming Gothics komt ook vaak voor. Er bestaan veel meningsverschillen over het gebruik van de woorden Gothic en Goth. In Nederland wordt met name Gothic veelvuldig fout gebruikt voor welke betekenis dan ook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten